Diumenge, 28 November 2021
Facebook

LLIBRES DE VELL: ISABEL INIESTA

Fa uns mesos XATEBA va haver d'acomiadar a una de les dones que des dels inicis de l'Associació havia treballat en la defensa incansable de la igualtat i contra la violència de gènere. Formava part de la Junta Directiva i després de 15 anys de treball conjunt, de reunions, de disgustos i alegries, d'aprenentatge i desconstrucció constant , el comiat no podia ser de cap manera definitiu.

Per això, en record d'Isabel Iniesta, del seu amor a XATEBA i al feminisme, de la seua passió per la literatura com pel cinema o pel ball, decidim que amb motiu del Dia del Llibre , alguna de les activitats previstes portaria el seu nom.

Segurament se sorprendria en veure les circumstàncies en què vivim aquest primer Dia del Llibre, i al saber la nostra intenció, pot ser que alçara una cella i s'oposara amb la sincera i contundent claredat que la caracteritzava. Potser intentava dissuadir-nos, però no evitaria que enguany, 2020, el Dia del Llibre, el dia de l'amor a la literatura, es commemorarà per XATEBA des del record i l'homenatge, a ella i a totes les valentes feministes, que ahir, hui i demà van lluitar per un món igualitari per a les dones i van trobar en la literatura una eina benvolguda i insubstituïble.

És per això, que XATEBA, convoca en ocasió del Dia del llibre, un desafiament literari que anomenem “Llibres de vell: Isabel Iniesta”

 

BASES CONCURS RELATS “LLIBRES DE VELL: ISABEL INIESTA”

En temps de coronavirus és més necessari que mai bastir ponts cap a un futur diferent, lliure de virus tòxics en qualsevol de les seues manifestacions. Amb motiu del Dia del llibre, XATEBA –Associació per la Igualtat i contra la Violència de Gènere- llança un desafiament literari que anomenem “LLIBRES DE VELLA ISABEL INIESTA”.

Podran participar persones de totes les edats amb obres que es presentaran en prosa o en vers, amb títol i, amb l'extensió i contingut que a continuació es detallen:

· OBRES EN PROSA:

Extensió: 1000 paraules/ màxim. S'escriuran amb el tipus de lletra Times New Roman, grandària 12 punts, interlineat senzill.

· OBRA EN VERS:

Extensió: màxim 80 versos.

Amb dos casos els textos s'iniciaran amb el text “Quan obriguem les portes i ocupem els carrers…”

El termini de presentació serà del 23 d'Abril a l'11 de Maig i la fallada es farà públic el Diumenge 31 de Maig.

 

Les obres s'enviaran mitjançant correu electrònic dirigit a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., al qual s'adjuntaran dos arxius: el text o poema, amb títol i sense signar, i un altre arxiu on consten les dades d'identificació de l'autora (nom, domicili, telèfon i correu electrònic), així com el títol de l'obra presentada.

Cada autor/a podrà presentar una única obra. Les obres presentades no podran haver sigut premiades en altres concursos. Tampoc s'admetrà cap obra entregada fora del termini establit o que no complisca les condicions expressades en les bases.

La participació en el certamen porta implícita l'acceptació de totes les bases, així com les decisions i decisió del jurat.

El jurat estarà compost per integrants de la Junta Directiva de XATEBA, així com persones participants en el Taller de Poesia i escriptura creativa de XATEBA.

Es farà lliurament de dos premis en cada categoria (prosa i vers) que consistiran en la publicació de les obres guanyadores en les xarxes socials i en un val per a la compra de llibres.

Quan efectivament ocupem els carrers, XATEBA convocarà un acte públic de reconeixement de les persones premiades i també de tots els treballs presentats.

CAMPANYA: RESPECTA'M, FAIG HISTÒRIA

 


Xateba continua la seua campanya de reparació del vinil de Patrocinio.

Hem fet samarretes i xapes en homenatge a aquesta dona. 

El proper dijous, des de les 18h, fins les 20:30h, a la Casa de les Dones, pots adquirir la teua samarreta i les xapes de Patrocinio Camús 

També pots encomanar-les a les companyes de la Junta.

Samarreta.....8 euros
Xapa....,..........1 euro

Suma't a aquesta campanya:
RESPECTA M
FAIG HISTÒRIA

 

 

PATROCINIO CAMÚS I LA MEMÒRIA DE LES DONES

Xateba –Associació per la igualtat i contra la violència de gènere- des dels seus inicis està reivindicant la visibilitat de les dones, entre altres, a l'espai públic, en la ciutat. Dins d’aquesta reivindicació ha lluitat de forma permanent per la  recuperació de les dones rellevants en la història de la ciutat, tan poc representades en carrers, places i monuments xativins.

Per això, ja al març de 2008, presentà una proposta en la sessió del Consell de les Dones, per realitzar un acte homenatge a Patrocinio Camús, de comú acord amb totes les representants de les diferents associacions i entitats assistents, proposta que l’equip de govern d’aquell moment no va acceptar.

 La imatge que es posà fa uns anys a la Plaça Sant Jaume era un xicotet pas en la visibilitat d’una dona rellevant en la història de Xàtiva, però,  des de fa unes setmanes, ha desaparegut part de la imatge. En concret s’ha eliminat la part superior del vinil buidant la imatge de Patrocinio Camús del seu significat tal com passaria si s’eliminara la tiara pontifícia de la escultura dels Borja, la torxa de l’estatua de la llibertat o les balances de la imatge de la Justícia.

Des de XATEBA considerem aquest fet com una agressió a la memòria col·lectiva i, de forma especial, a la memòria i visibilitat de les dones. El vinil amb la imatge de Patrocinio Camus, situat per l'anterior equip de govern, ha estat agredit en nombroses ocasions amb pintures o trencant el suport de vinil. Es tractava de grup de persones que no entenien o rebutjaven el valor simbòlic que representa la figura de Patrocinio. Fins i tot,  totes les agressions que ha sofert la imatge s'han solucionat per tornar a refer el vinil. En aquest moment, el que sorprèn és que aquesta mutilació de la imatge de Patrocinio Camus estiga realitzada pel propi ajuntament.

 Segons les paraules d’Aragonés, ella amb el seu gest de portar la bandera, era el símbol d’una nova España, en la que la dona podria ser lliure i igual al seu company , sent d’eixa forma  precursora del que vivim hui. La seua imatge no sols ha d’estar en les aules d’aprenentatge de l’Escola d’Adults, ha d’estar i respectar-se també al carrer, en aquest cas, en la Plaça de Sant Jaume i, a més, deuria estar acompanyada de la informació de la seua petjada en la història de Xàtiva, si volem fer de la ciutat una Xàtiva Violeta

Per tot això, XATEBA ha proposat a la Presidenta del Consell de les Dones tractar aquest tema en la reunió convocada pròximament.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Cookies

Registre de visites

Hui 14

Ahir 17

Aquesta setmana 155

Aquest més 652

Totes 27414

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Uneixte a nosaltres

Cercar

Col·labora